Voor een eerste consult wordt meestal veel tijd uitgetrokken (45-60 minuten), want vaak is er verband tussen verschillende klachten, dat goed moet worden onderzocht.

De ouders of verzorgers van de jonge patiënt vertellen de osteopaat wat de klachten zijn. Hij kan soms aanwijzingen uit dit gesprek krijgen over mogelijk oorzaken; door gericht vragen te stellen kan de kinderosteopaat dit verder uitdiepen.  

Belangrijke informatie zal de osteopaat krijgen bij het observeren tijdens het vraaggesprek. Vervolgens wordt er nauwkeurig gekeken worden naar afwijkingen of bijzonderheden. Deze inspectie zal overgaan in een bewegingsonderzoek van de wervelkolom, het bekken en schedelbeenderen, maar ook die van de spieren, gewrichten en organen.

Zowel het onderzoek als de behandeling voert de osteopaat met zijn handen uit. Deze zijn zo geoefend dat hij, naast de beweeglijkheid van alle grote en kleine gewrichten, ook de positie, vorm en beweging van de organen kan voelen. Een aantal zaken verdienen bij kinderen extra aandacht.

Na het onderzoek worden de gevonden stoornissen met de ouders of verzorgers doorgesproken en wordt er eveneens gesproken over hoe de klacht heeft kunnen ontstaan en wat de osteopaat kan betekenen bij het oplossen van deze problemen. Wanneer overleg met de (huis)arts nodig is, wordt dit aangegeven. Hij geeft, als het kan, een indicatie voor het aantal te geven behandelingen.

Er zijn ook klachten die een osteopaat niet kan verhelpen. In dat geval zal hij dit met de ouders of verzorgers van de patiënt bespreken en hen eventueel doorverwijzen naar een (kinder)arts. 

'Wij behandelen geen klachten, wij behandelen mensen' Maak kennis met ons team
NVO NRO
NVA Zorggeschil
© Copyright 2023 Makkink - Centrum voor Complementaire Geneeswijzen