Osteopathie in het kort
Wat kan een osteopaat voor u of uw kind betekenen? Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daar waar beweging verstoord is, zal de osteopatische behandeling gericht zijn op het herstel van deze beweging. Door dit herstel kan het betreffende deel van het lichaam weer optimaal bewegen en daardoor weer functioneren. De pijn vermindert of verdwijnt, de beweeglijkheid neemt toe.
In het kort gezegd is een van de belangrijkste principes van de osteopathie dat het lichaam als een geheel bekeken wordt. Op de plekken waar (pijn)klachten aanwezig zijn, zit zeker niet altijd de oorzaak van de klachten. Zo kan het gebeuren dat iemand al jarenlang rugklachten heeft maar dat de eigenlijke oorzaak bijvoorbeeld een darmstoornis is. Andersom is het ook mogelijk dat een afwijking in de rug een darmprobleem geeft, zoals obstipatie. Meer achtergrondinformatie vindt u hier.
Osteopathie is een veilige vorm van geneeskunst waarbij met de handen het lichaam wordt onderzocht en behandeld met als doel een oorzaak te vinden voor uw klachten. De osteopaat kan soms klachten verhelpen die al jaren spelen en die soms onoplosbaar lijken.
De osteopaat komt ook vaak in beeld als een klacht hardnekkig blijkt. Als er bijvoorbeeld gezegd is: ‘met deze pijn moet u maar leren leven.’ Dat kan over allerlei klachten gaan: rug- en nekklachten, maag- en darmklachten, zwangerschapsklachten, hoofdpijn en migraine, darmkrampjes bij kinderen, veelvuldig huilen van baby’s, etc. Voor een uitgebreide indicatielijst zie Voor wie is osteopathie geschikt?
Ook als de dokter het niet meer weet of onderzoeken niks bijzonders laten zien, kan de osteopaat mogelijk toch helpen. Denk hierbij aan klachten als prikkelbare darmsyndroom, fybromyalgie, chronische vermoeidheid, pijn op de borst, benauwdheid, etc.
Osteopathie is een veilige behandelmethode, gebaseerd op principes uit anatomie, fysiologie en ook neurologie en embryologie. Hoewel de wervelkolom en het bekken een belangrijke plaats innemen tijdens de behandeling, worden daarnaast ook organen, schedel, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel bij deze behandeling betrokken.
Tijdens de eerste afspraak gaat de osteopaat in het onderzoek op zoek naar de oorzaak van de klachten en zal hij door middel van corrigerende handgrepen proberen het probleem aan te pakken
De osteopaat behandelt volwassenen, kinderen en baby’s. In Nederland zijn de osteopaten verenigd in de NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie) die onderdeel uitmaakt van een grotere organisatie met o.a. een kwaliteitsregister en een stichting voor wetenschappelijk onderzoek.
Osteopathie
- Osteopathie in het kort
- Voor wie is osteopathie geschikt?
- Hoe gaat het bij het eerste consult?
- Wat moet ik meenemen voor mijn eerste afspraak?
- Waaruit bestaat een vervolgbehandeling?
- Mag ik na een behandeling sporten?
- Hoe lang duurt een behandeling?
- Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
- Wat kost een behandeling?
- Vergoedt mijn verzekeraar het?
- Heb ik een verwijzing nodig?
- Is regelmatige controle zinvol?
- Wat is de theorie van de osteopathie?
- Is osteopathie veilig?
- Wanneer kan ik voor een behandeling terecht?
- Hoe maak ik een afspraak?
- Mijn klacht staat nergens op jullie site, heeft het dan wel zin dat ik een afspraak maak?
- Ik weet niet welke therapie geschikt is voor mij, wat moet ik dan doen?
- Moet je erin geloven?